We ademen zodat er zuurstof naar de longen toe gaat. Tegelijkertijd wordt koolstoofdioxide (CO2) afgevoerd. Ademen gaat vanzelf. Dit doen we gemiddeld zo’n 7 keer per minuut. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend en kan een verkeerde ademhaling zorgen voor vervelende en soms onverklaarbare klachten.
Soorten ademhaling
Ademhaling kan worden verdeeld in twee soorten. Buikademhaling en borstademhaling. De buikademhaling wordt gezien als de natuurlijke ademhaling. Deze is ook het minst vermoeiend en vraagt minder energie.
Buikademhaling: De buikademhaling gaat via het middenrif. Bij inademen wordt de middenrifspier omlaag gedrukt. Dit komt omdat de longen zich uitzetten wanneer ze gevuld worden met lucht. Daardoor beweegt de buik naar voren. De organen worden hierbij ook naar voren gedrukt. Bij uitademen trekt de buik zich weer in omdat de longen weer kleiner worden en het middenrif weer omhoog gaat.
Borstademhaling: De borstademhaling wordt soms ook wel de ribademhaling genoemd. Dit komt omdat bij een borstademhaling de spieren die tussen de ribben zitten samentrekken. Daardoor gaat de borstkas omhoog en vullen de longen zich met lucht.
Verkeerde ademhaling
Er is wat mis met de ademhaling wanneer klachten ervaart zoals het gevoel van te weinig lucht of hyperventilatie. Zo kan het zijn dat iemand te snel ademt, vaak te hoog in de ademhaling zit, overmatig zucht of juist oppervlakkig ademt. Ook stress zorgt voor een afwijkende ademhaling. Een verkeerde ademhaling kan verschillende klachten geven. Hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen, vermoeidheid en een droge mond zijn hier voorbeelden van. Een foutieve ademhaling kan ook het eten en drinken verstoren. Verkeerd slikken en de inname van veel lucht bij het eten of drinken geeft klachten als een opgeblazen gevoel of misselijkheid.
Logopedie en ademhalingsproblemen
De logopedist beoordeelt de ademhaling en doet ademhalingsoefeningen. Zo wordt een rustige, ontspannen en diepe ademhaling aangeleerd.

Ademt u verkeerd? Of heeft u last van vervelende symptomen die te maken kunnen hebben met ademhalingsproblemen?
Neem dan gerust contact met ons op via info@logopedietop of :
of bel: 026-3648843