Afasie is een taalstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging. Bijvoorbeeld na een beroerte (CVA) of ander hersenletsel zoals een ongeluk.

De term afasie kan opgedeeld worden in A en fasie.

A = Niet
Fasie = spreken.

Mensen met een afasie hebben problemen met spreken en begrijpen. Maar ook op andere onderdelen van communiceren kan iemand met een afasie meer moeite hebben. Schrijven en lezen kunnen door een afasie ook lastiger zijn.

Hoe ontstaat een afasie

Een afasie is een gevolg van een hersenbeschadiging. Deze beschadiging kan bijvoorbeeld komen door een herseninfarct, hersenbloeding of een ongeluk.

Primair Progressieve Afasie (PPA)

Een Primair Progressieve Afasie, de afkorting PPA, is een progressieve ziekte. Progressief betekent dat de problemen gedurende de tijd zullen verergeren.

Is een afasie tijdelijk of blijvend?

Een afasie kan zowel blijvend als tijdelijk zijn. Dit verschilt per persoon. De hersenen hebben een groot aanpassend vermogen en zijn goed leerbaar. Zo kunnen oude gewoonten door oefenen op een nieuwe manier ingevuld worden. Toch is een blijvende afasie niet altijd te voorkomen.

Waarom logopedie bij afasie?

Een logopedist ondersteunt in de communicatie. Bij een afasie zijn er problemen ontstaan door een hersenbeschadiging. Dit maakt de communicatie moeilijker. Een logopediste helpt met het aanleren van non-verbale signalen en het toepassen van woordvindingsstrategieën. Er worden oefeningen ingezet om het spreken te verbeteren. Maar ook begrip, lezen en schrijven worden hierbij meegenomen. Daarnaast wordt niet alleen de patiënt maar ook de omgeving betrokken bij de behandeling. Vaak is het voor een partner, familie, vrienden en bekenden ook een grote verandering. De logopedist leert en helpt de directe omgeving om op deze andere manier te communiceren. Wanneer de afasie blijvend is en het herstel niet verder mogelijk is, ondersteunt de logopedist bij het omgaan van deze veranderingen bij zowel de patiënt als omgeving.

afasie-logopedieTOP

Heeft u of problemen met spreken, begrijpen, schrijven en of lezen?

Neem dan gerust contact met ons op via info@logopedietop of :

of bel: 026-3648843

image0008