OMFT staat voor Oro—MyoFunctionele Therapie. Dit is een specialisme binnen de logopedie die zich richt op afwijkend mondgedrag. Afwijkend mondgedrag verstoort het evenwicht tussen spieren in en rondom de mond. Dit kan resulteren in allerlei problemen zoals gebitsafwijkingen, kaakklachten, verkeerde slik of onduidelijke uitspraak zoals slissen. Wanneer hier niets aan gedaan wordt kan dit vervelende gevolgen hebben zoals knarsen of zelfs een verkeerde gezichtsontwikkeling.

De impact van OMFT

Op tijd beginnen met de OMFT therapie kan veel onomkeerbare problemen voorkomen. Zo gaan de tanden en of kiezen weer op de normale manier staan. De resultaten zijn verbluffend en dat alles zonder extreme of pijnlijke ingrepen. De focus van de therapie ligt op goed oefenen. Soms wordt er een Myobrace ingezet om het proces te versnellen of vereenvoudigen. Dit verschil per geval. De logopedist kijkt altijd naar de juiste oefeningen en stemt de therapie geheel af op de patiënt.

Voor wie is deze therapie?

OMFT kan ingezet worden bij een grote doelgroep. Vaak groeit het gebit en de mond in de kindertijd al verkeerd. Het beste moment is daarom ook om dit zo snel mogelijk te signaleren en de OMFT oefentherapie op te starten. Omdat bij kinderen alles nog groeit en verandert, zijn de effecten van afwijkend mondgedrag te corrigeren. Zo zal tegen de tijd dat een kind is uitgegroeid het juiste mondgedrag toegepast worden. Daardoor zal in de toekomst dus ook geen verschuiving of verandering plaatsvinden in en om de mond door een verkeerd gebruik van de spieren. Ook volwassenen hebben baat bij OMFT therapie. De effecten verschillen wel met die van jongere kinderen. Het lichaam, en daarmee dus ook de kaak, is immers al geheel ontwikkeld. Toch is het verstandig om wel OMFT therapie te volgen. De veranderingen en/of klachten komen namelijk wel voort uit een verkeerd gebruik van de spieren in en om de mond. Wanneer u hier aan werkt kan erger voorkomen worden. De exacte resultaten zijn afhankelijk per persoon en worden voornamelijk bepaald door de intensiteit van het oefenen.

Kracht van de spieren

Er worden heel veel spieren gebruikt rondom de mond, dit gebeurt grotendeels onbewust. De kaakspier heeft de sterkste spier in ons lichaam. Bij afwijkend mondgedrag worden de spieren in en rondom de mond verkeerd gebruikt. Zo is een verkeerde tongligging een veelvoorkomende oorzaak van de verplaatsing van tanden. Een tong die op de verkeerde plek ligt duwt bij iedere slikbeweging op de verkeerde plek. Dit heet een tongpers. Wanneer dit gedurende een langere periode gebeurt vormt er een verkeerde stand van de kaak of tanden als gevolg hebben.

OMFT Gelderland

OMFT Gelderland is dé specialist op het gebied van OMFT-therapie. OMFT-Gelderland is onderdeel van LogopedieTOP. Bij OMFT Gelderland zijn we gespecialiseerd in OMFT therapie. Met professionele meetapparatuur en fotomateriaal maken we alles inzichtelijk. Zo kan de behandeling zich specifiek richten op het oplossen van de oorzaak van afwijkend mondgedrag. Een permanente en veilige manier om verplaatsing of misvorming van de kaak en het gezicht te kunnen behandelen, voorkomen of terugdraaien. Bekijk alle informatie op omftgelderland.nl

OMFT LogopedieTOP afwijkend mondgedrag

Heeft u vragen of zorgen over afwijkend mondgedrag of OMFT?

Neem dan gerust contact met ons op via info@logopedietop of :

of bel:  026-3648843

image0008