De ziekte van Parkinson is een lastige ziekte. Het is voor iedere persoon anders. Het heeft vele gezichten en uit zich bij iedereen op een andere manier.
Hoe ontstaat Parkinson?
Er is al best wat bekend over de ziekte van Parkinson en de bijbehorende symptomen. Maar er zijn veel meer dingen onbekend over de ziekte. Zo ook de precieze oorzaak. Het is nog niet duidelijk wat dé oorzaak is van het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Wel is bekend dat een deel van de symptomen een gevolg zijn van een tekort aan dopamine in de hersenen. Hierdoor sterven de zwarte kernen in de hersencellen af. Dat veroorzaakt verschillende problemen die terug te zien zijn bij mensen met Parkinson of Parkinsonisme.
Parkinson of Parkinsonisme?
Parkinson en parkinsonisme lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Toch zijn er een paar duidelijke verschillen.
Parkinson
Parkinson ontstaat wanneer er een beschadiging is van de zenuwcellen die dopamine maken. Daardoor ontstaat een tekort aan dopamine.
Parkinsonisme
Bij Parkinsonisme zit de beschadiging niet bij de zenuwcellen die de dopamine maken maar bij de zenuwcellen die de dopamine ontvangen. Parkinsonisme wordt gebruikt als verzamelterm voor de symptomen die vergelijkbaar zijn met de problemen die mensen met de ziekte van Parkinson kunnen hebben. Het verloop van de twee ziektebeelden is verschillend. Over het algemeen is het verloop van de ziekte van Parkinson langzamer dan de atypische parkinsonisme varianten.
De symptomen van de twee ziektebeelden lijken dus op elkaar. Een duidelijk onderscheid kan meestal wel worden gemaakt. De oorzaak, het verloop van de ziekte en de behandeling zijn anders.
Parkinson(isme) herkennen
Wat zijn de eerste signalen van Parkinson? Wanneer is het verstandig om advies of hulp in te schakelen? Bekende symptomen die kunnen wijzen op Parkinson zijn tremoren (bewegingsstoornis), moeite met het bewaren van het evenwicht of stijfheid. Maar ook slaapstoornissen, depressie en somberheid of verminderde reuk zijn signalen die samenhangen met de ziekte van Parkinson.
Bij merkbare veranderingen is het verstandig om snel te melden. Zo kan in een vroeg stadium nog veel tijd gewonnen worden en kunnen oefeningen een stevige basis vormen in het verdere verloop van de ziekte.
Soorten Parkinsonisme
Parkinson is een ingewikkelde ziekte. Omdat de manier waarop Parkinson zich uit per persoon verschillend is, is het niet altijd makkelijk te diagnosticeren en groeperen. Toch zijn er verschillende soorten Parkinsonisme die waar een onderscheid in gemaakt kan worden.
> Atypisch parkinsonisme: Lijkt erg op Parkinson maar hierbij kunt u ook last hebben van (extra) complicaties die niet bij de ziekte van Parkinson voorkomen.
> Vasculair parkinsonisme: Dit ontstaat door een slechte doorbloeding van de hersenen.
> Toxisch parkinsonisme: Bij een overmatige of langdurige blootstelling aan giftige stoffen
> Medicamenteus parkinsonisme: Waarbij het gebruik van medicijnen de oorzaak kunnen vormen.
Hoe kan een logopedist helpen bij Parkinson(isme)?
Niet iedere logopedist mag zomaar behandelen bij de ziekte van Parkinson. Omdat het zo’n complex ziektebeeld is en de behandeling specifiek afgestemd moet worden op de persoon en de omgeving. De logopedist moet daarvoor geschoold en gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met de ziekte van Parkinson. Daarnaast moet de logopedist ook aangesloten zijn bij ParkinsonNet.
Bij LogopedieTOP hebben we jarenlange ervaring en expertise in deze specialisatie. Zo kunnen en mogen we mensen met de ziekte van Parkinson behandelen en helpen.

Heeft u of symptomen die lijken op een vorm van Parkinson? Zijn er merkbare veranderingen na een hersenbeschadiging bij u of iemand in uw omgeving?
Neem dan gerust contact met ons op via info@logopedietop of :
of bel: 026-3648843