Slikken bij volwassenen

Problemen met slikken en de gepaste behandeling.

Een mens slikt 600 keer per dag: om te eten, te drinken of om slijm en speeksel door te slikken. Slikken is een heel proces, dat bij de lippen begint en eindigt wanneer voedsel of vloeistof in de maag komt.

Moeilijk slikken geeft:

> Problemen met eten en drinken (met soms vermagering en/of verdroging tot gevolg)
> Verslikken
> Kans op voedsel of vocht in de longen waardoor een longontsteking ontstaat
> Blijven steken van vast stukje voedsel in de luchtpijp

De medische term voor slikstoornissen is dysfagie. Iemand met een slikstoornis heeft steeds het gevoel dat hij een brok in de keel heeft.

Bij wie kan het voorkomen?

Slikstoornissen kunnen voorkomen bij ouderen bijvoorbeeld na een beroerte (CVA) of na een operatie in hoofd/halsgebied en bij bepaalde ziekten, zoals de ziekte van Parkinson , MS, ALS en dementie . Bij ernstige slikstoornissen vermindert de eetlust, waardoor iemand zelfs kan uitdrogen of ondervoed kan raken. Door een tekort aan mineralen, vitamines en calorieën is iemand vatbaarder voor infecties, krijgt iemand makkelijker doorligwonden en genezen wonden slechter. Slikstoornissen kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld een verstopping in de slokdarm
Bij lichamelijk gehandicapten is er ook vaak sprake van moeilijk slikken. Ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen slikstoornissen hebben.

Wat te doen:

Wanneer de klachten zich vaker voordoen of familie, ouders, verzorgers maken zich ernstige zorgen, dan is het verstandig de huisarts te raadplegen.

Waar gaat de logopedist aan werken:

> Onderzoeken waar en waarom in het slikproces een probleem optreedt
> Versterken van lip-, tong- en gehemeltespieren door de spierfunctie te trainen
> Adviezen ter verbetering van de slik
> Adviezen over de soort voeding die goed slikken ondersteunt
> Familie/verzorgers begeleiden en instrueren over hoe de voeding plaats kan vinden, met welke hulpmiddelen en wat voor soort voeding

Heeft u vragen of zorgen over slikken bij volwassenen?

Neem dan gerust contact met ons op via info@logopedietop of :

of bel: 085-0824420

image0008

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht