Een mens slikt gemiddeld iedere minuut. Slikken is een natuurlijk en automatisch proces. Normaal gesproken denken we er niet direct bij na, ook al is het best ingewikkeld. Verkeerd slikken kan voor grote problemen zorgen. Klachten die ontstaan door verkeerd slikken zijn verslikking, of zelfs longontstekingen.

Wanneer slikt iemand niet goed?

Er zijn verschillende klachten die aanduiden dat het slikken niet goed gaat. Bijvoorbeeld wanneer iemand moeite heeft om eten en/of drinken goed door te slikken. Of iemand verslikt zich regelmatig. Eten kan (te lang) blijven hangen in de mond.

Oorzaken dysfagie

Een slikstoornis wordt ook wel een dysfagie genoemd. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het plots ontstaan na een onverwachte gebeurtenis of vervelende ervaring. Ook kan het onderdeel zijn van een spierziekte. Verder kan het te maken hebben met een verandering van de slokdarm na keel- of mondkanker.  Een beroerte kan ook aanleiding zijn voor het ontstaan van slikproblematiek. Slikproblemen hangen daarnaast vaak samen met ziektebeelden zoals Parkinson.

Wat te doen bij slikproblemen?

Slikproblemen gaan soms vanzelf over. In extreme gevallen kan er een operatie gedaan worden om de ingang van de slokdarm te verbreden. Wanneer slikproblemen voor langere tijd aanhouden of direct al ernstige problemen veroorzaken is het belangrijk om hier snel wat aan te doen. Een huisarts kan een verwijzing schrijven voor logopedie.

Logopedie en slikken

Logopedie helpt bij slikproblematiek. Zo zorgt de logopedist ervoor dat de orale intake veilig gaat. Dit wordt gedaan door het eten en drinken aan te passen. Adviezen kunnen zijn om eten fijn te maken, de consistentie van voeding aan te passen (zoals indikken) of de structuur te veranderen. Ook kijkt de logopedist mee bij de inname van voedsel of dranken en geeft aanwijzingen om dit goed te laten verlopen.

slikken-logopedieTOP

Heeft u of iemand in uw omgeving last van slikproblemen? Wij helpen u verder om slikken weer veilig te maken.

Neem gerust contact met ons op via info@logopedietop of :

of bel:  026-3648843

image0008