Dyslexie is een moeilijk woord om te spellen en een net zo complex probleem. Het woord dyslexie betekent niet goed kunnen lezen. Deze term komt van oorsprong uit het Grieks. ”Dys” betekent beperkt, ”lexis” betekent woord. Mensen hebben dan moeite met woorden tijdens het lezen en/of met spellen. Ook moeite met het horen van verschil tussen diverse klanken kan een indicatie zijn. Hoe ontstaat dyslexie, waar kunt u het aan herkennen en hoe kan logopedie hier in ondersteunen?

Hoe ontstaat het?

Dyslexie is een leerstoornis. Dit is erfelijk bepaald en dus een aangeboren probleem. Het heeft te maken met een verwerking van de informatie uit taal in de hersenen. Het heeft dus een neurologische oorsprong. Waarom iemand dyslectisch is en waar dit precies door komt is niet helemaal bekend.

Hoe is het te herkennen?

Moeite met lezen en of spellen betekent niet altijd dat iemand dyslexie heeft. Zo kan het ook zijn dat het wordt veroorzaakt door problemen met aandacht, gehoor, concentratie of taalniveau. Als het niet komt door een ander onderliggend probleem, dan kan dyslexie de reden zijn voor een achterstand. Bij twijfel is het altijd goed om te informeren en advies te vragen.

Dyslexie en logopedie

Een logopedist kan ondersteuning bieden bij taalstoornissen. Omdat het een complex probleem is, moet de logopedist hier goed in gespecialiseerd zijn. Bij LogopedieTOP hebben we ruime ervaring en gespecialiseerde kennis en kunnen we hierbij helpen. De logopedist kijkt mee en leert strategieën aan om het beste om te gaan met de problemen waar de patiënt tegenaan loopt tijdens het lezen en of spellen. Ook worden adviezen gegeven voor hulpmiddelen zoals grote-letterboeken of de inzet van audio.

dyslexie-logopedieTOP

Heeft u last van dyslexie of kent u iemand die moeite heeft met lezen en of spellen?

Neem dan gerust contact met ons op via info@logopedietop of :

of bel:  085-0824420

image0008