Hyperventilatie bij senioren

Wat is hyperventilatie en hoe kan u het behandelen?

Hyperventilatie ontstaat met een te snelle of een te diepe ademhaling en een daling van de koolzuurgraad in het bloed. Hyperventilatie uit zich onder andere duizeligheid, ademnood, tintelingen en hartkloppingen.

Hyperventilatie kan plotseling gebeuren, dat heet dan acute hyperventilatie. Als de hyperventilatie langdurig is, dan is dat chronische hyperventilatie. De behandeling voor deze twee typen van hyperventilatie verschillen.

Oorzaken van hyperventilatie:

De oorzaken van hyperventilatie zijn onder andere een onjuiste manier van ademen, spanningen en heel snel praten zonder pauze te nemen.

Gevolgen van hyperventilatie:

Heeft u last van hyperventilatie, dan kan het gevolg zijn dat u zich angstig en niet lekker voelt. Sommige mensen vermijden als gevolg van hyperventilatie ook bepaalde situaties en plaatsen. Hierdoor kan het sociale welzijn achteruit gaan

Hyperventilatie behandelen:

Hyperventilatie kunnen we samen met fysiotherapie behandeld. We werken onder andere met ontspanning, stemgeving, spreekstem en ademhaling bij inspanning. Uiteraard leren we u dit toe te passen in het dagelijkse leven. In samenwerking met fysiotherapeutisch centrum Rheden-De Steeg hebben we hiervoor een speciaal programma ontwikkeld.

Heeft u vragen of zorgen over hyperventilatie bij senioren?

Neem dan gerust contact met ons op via info@logopedietop of :

of bel: 026-3648843

image0008