Hyperventilatie

Verkeerd ademen kan hyperventilatie veroorzaken. Dit gebeurt vaak onbewust. De normale ademhaling oppakken en weer rustig ademen is dan vaak lastig omdat het een beangstigend gevoel of duizeligheid kan geven. Iemand kan gaan zweten, zich slap gaan voelen of druk op de borst ervaren. Bij een normale ademhaling reguleert het lichaam dit zelf. Zo verhoogt de ademhaling bij inspanning en verlaagt de ademhaling in rust.

Wat is hyperventilatie?

Hyper betekent ‘’te veel’’. Ventilatie staat voor ‘’ademen’’. Iemand die last heeft van hyperventilatie ademt dus te veel óf te diep in een te korte periode. Door deze verkeerde ademhaling daalt de hoeveelheid koolzuur in het bloed. Dit veroorzaakt klachten. Deze klachten geven extra angst en spanning waardoor dit in een cirkel rond blijft gaan. Het is dan ook lastig om deze cirkel te doorbreken. Logopedie kan hierbij helpen.

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Hyperventilatie kan verschillende aanleidingen hebben. Zo zijn angst, stress of vermoeidheid mogelijke oorzaken. Door een te snelle en/of diepe ademhaling bij hyperventilatie ademt iemand meer koolstofdioxide (CO2) uit dan normaal. Ondanks dat het voelt alsof je niet genoeg zuurstof krijgt, is het verlaagde koolstofdioxide-gehalte de reden dat klachten ontstaan. Een teveel aan zuurstof en een tekort aan koolstofdioxide in het bloed is de oorzaak van hyperventilatie.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer hyperventilatie optreedt kunnen verschillende klachten ontstaan. Duizeligheid, benauwdheid, extreem hijgen, pijn en angst of spanning zijn bekende symptomen. Een angstig gevoel komt omdat iemand het gevoel heeft dat iemand te weinig zuurstof krijgt. Wanneer er niks gedaan wordt aan hyperventilatie kan het probleem zich uitbreiden in de vorm van depressie of angstoornissen.

Hyperventilatie en logopedie

Logopedie helpt goed bij ademhalingsklachten. Zo leert een logopedist een juiste ademhaling aan en geeft tips hoe u het beste om kunt gaan wanneer u voelt dat u verkeerd gaat ademen. Er wordt gekeken naar de oorzaak en wat ervoor nodig is om deze oorzaak in de toekomst te signaleren, beperken of de reactie erop te verminderen.

hyperventilatie-logopedieTOP

Merkt u dat u hyperventileert? Of heeft u last van klachten die door een verkeerde ademhaling kunnen komen?

Neem dan gerust contact met ons op via info@logopedietop of :

of bel:  026-3648843

image0008